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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
05/01/2016 |
Data da última atualização: |
15/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HISANO, H.; DELLA FLORA, M. A. L.; PILECCO, J. L.; MENDONCA, S. |
Afiliação: |
HAMILTON HISANO, CNPMA; MARCO AURELIO LOPES DELLA FLORA, UFMG; JOSE LUIZ PILECCO, UEMS; SIMONE MENDONCA, CNPAE. |
Título: |
Apparent digestibility of nutrients, energy, and amino acid of nontoxic and detoxified physic nut cakes for Nile tilapia. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 8, p. 849-853, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the apparent digestibility coefficients of nutrients, energy, and amino acids of nontoxic and detoxified physic nut cakes treated with solvent plus posterior extrusion, for Nile tilapia. The apparent digestibility coefficients of crude protein and gross energy were higher for detoxified than for nontoxic physic nut cake. However, the apparent digestibility coefficient of ether extract of the nontoxic physic nut cake was higher than that of the detoxified one. The apparent digestibility coefficient of amino acids of both feed ingredients was superior to 80%, except for glycine, for the nontoxic psychic nut cake,and for threonine, for the detoxified one. Nontoxic and detoxified physic nut cakes show apparent digestibilitycoefficient values equivalent to those of the other evaluated oilseeds and potential for inclusion in Nile tilapia diets. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta forammaiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dosaminoácidos dos dois alimentos foi maior que 80%, exceto para glicina, para a torta atóxica, e para treonina, para a destoxificada. Tanto a torta atóxica quanto a destoxificada de pinhão-manso apresentam valores similares aos das outras oleaginosas avaliadas e potencial para utilização em dietas para tilapia-do-nilo. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta foram maiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dos aminoácidos dos dois alimentos foi maior que 80%, exceto para glicina, para a torta atóxica, e para treonina, para a destoxificada. Tanto a torta atóxica quanto a destoxificada de pinhão-manso apresentam valores similares aos das outras oleaginosas avaliadas e potencial para utilização em dietas para tilápia-do-nilo. MenosAbstract: The objective of this work was to evaluate the apparent digestibility coefficients of nutrients, energy, and amino acids of nontoxic and detoxified physic nut cakes treated with solvent plus posterior extrusion, for Nile tilapia. The apparent digestibility coefficients of crude protein and gross energy were higher for detoxified than for nontoxic physic nut cake. However, the apparent digestibility coefficient of ether extract of the nontoxic physic nut cake was higher than that of the detoxified one. The apparent digestibility coefficient of amino acids of both feed ingredients was superior to 80%, except for glycine, for the nontoxic psychic nut cake,and for threonine, for the detoxified one. Nontoxic and detoxified physic nut cakes show apparent digestibilitycoefficient values equivalent to those of the other evaluated oilseeds and potential for inclusion in Nile tilapia diets. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta forammaiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dosaminoácidos dos dois alimentos foi maior... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alternative feedstuff; Pinhão-manso. |
Thesagro: |
Alimento alternativo; Biocombustível; Jatropha Curcas; Oreochromis niloticus; Pinhão de purga; Tilápia nilótica. |
Thesaurus Nal: |
biodiesel; Fish nutrition; Oilseed cakes; Plant byproducts. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139987/1/2015AP043.pdf
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Marc: |
LEADER 03622naa a2200301 a 4500 001 2032904 005 2018-01-15 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHISANO, H. 245 $aApparent digestibility of nutrients, energy, and amino acid of nontoxic and detoxified physic nut cakes for Nile tilapia.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: The objective of this work was to evaluate the apparent digestibility coefficients of nutrients, energy, and amino acids of nontoxic and detoxified physic nut cakes treated with solvent plus posterior extrusion, for Nile tilapia. The apparent digestibility coefficients of crude protein and gross energy were higher for detoxified than for nontoxic physic nut cake. However, the apparent digestibility coefficient of ether extract of the nontoxic physic nut cake was higher than that of the detoxified one. The apparent digestibility coefficient of amino acids of both feed ingredients was superior to 80%, except for glycine, for the nontoxic psychic nut cake,and for threonine, for the detoxified one. Nontoxic and detoxified physic nut cakes show apparent digestibilitycoefficient values equivalent to those of the other evaluated oilseeds and potential for inclusion in Nile tilapia diets. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta forammaiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dosaminoácidos dos dois alimentos foi maior que 80%, exceto para glicina, para a torta atóxica, e para treonina, para a destoxificada. Tanto a torta atóxica quanto a destoxificada de pinhão-manso apresentam valores similares aos das outras oleaginosas avaliadas e potencial para utilização em dietas para tilapia-do-nilo. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta foram maiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dos aminoácidos dos dois alimentos foi maior que 80%, exceto para glicina, para a torta atóxica, e para treonina, para a destoxificada. Tanto a torta atóxica quanto a destoxificada de pinhão-manso apresentam valores similares aos das outras oleaginosas avaliadas e potencial para utilização em dietas para tilápia-do-nilo. 650 $abiodiesel 650 $aFish nutrition 650 $aOilseed cakes 650 $aPlant byproducts 650 $aAlimento alternativo 650 $aBiocombustível 650 $aJatropha Curcas 650 $aOreochromis niloticus 650 $aPinhão de purga 650 $aTilápia nilótica 653 $aAlternative feedstuff 653 $aPinhão-manso 700 1 $aDELLA FLORA, M. A. L. 700 1 $aPILECCO, J. L. 700 1 $aMENDONCA, S. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 50, n. 8, p. 849-853, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
26/02/2019 |
Data da última atualização: |
19/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NICODEMO, M. L. F.; PORFIRIO-DA-SILVA, V. |
Afiliação: |
MARIA LUIZA FRANCESCHI NICODEMO, CPPSE; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF. |
Título: |
Bark stripping by cattle in silvopastoral systems. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Agroforestry Systems, v. 93, p. 305-315, 2019. |
DOI: |
10.1007/s10457-018-0185-y |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Silvopastoral systems, consisting of the combined management of pastures, woody perennials and animals, are increasingly adopted throughout the world, especially in the tropics. However, reports of problems to the trees caused by the animals grazing these areas are also increasing. Damages inflicted by cattle to adult trees may include branch breakage, trunk breakage, leaves browsing and bark stripping. Bark stripping may cause severe damage to the trees: it can decrease the value of the timber, and the injuries may lead to diseases or even death of the tree. Bark stripping is caused by multiple factors. It can be related to (i) dietary deficiency (food quantity or quality; fiber, protein, energy, mineral deficiencies); (ii) social learning?from dam or herdmates; (iii) learning and post-ingestive feedback; (iv) stress and boredom, although the presence of trees gives cattle the opportunity to broaden the repertoire of natural behaviors; (v) pharmaceutical compounds used to control/treat diseases. In this article we review reports of bark stripping caused by livestock, specially cattle and sheep, characterizing the conditions for the occurrence of damage. We suggest planning and management strategies that could decrease the risk of bark stripping to trees in silvopastoral systems. |
Palavras-Chave: |
Bovine; Croplivestock-forestry integration; ILPF; Integração lavoura pecuária floresta; Sistema silvipastoril; Sistemas silvipastoris. |
Thesagro: |
Árvore; Bovino. |
Thesaurus NAL: |
Animal welfare; Livestock; Silvopastoral systems. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02103naa a2200277 a 4500 001 2106484 005 2023-12-19 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10457-018-0185-y$2DOI 100 1 $aNICODEMO, M. L. F. 245 $aBark stripping by cattle in silvopastoral systems.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aSilvopastoral systems, consisting of the combined management of pastures, woody perennials and animals, are increasingly adopted throughout the world, especially in the tropics. However, reports of problems to the trees caused by the animals grazing these areas are also increasing. Damages inflicted by cattle to adult trees may include branch breakage, trunk breakage, leaves browsing and bark stripping. Bark stripping may cause severe damage to the trees: it can decrease the value of the timber, and the injuries may lead to diseases or even death of the tree. Bark stripping is caused by multiple factors. It can be related to (i) dietary deficiency (food quantity or quality; fiber, protein, energy, mineral deficiencies); (ii) social learning?from dam or herdmates; (iii) learning and post-ingestive feedback; (iv) stress and boredom, although the presence of trees gives cattle the opportunity to broaden the repertoire of natural behaviors; (v) pharmaceutical compounds used to control/treat diseases. In this article we review reports of bark stripping caused by livestock, specially cattle and sheep, characterizing the conditions for the occurrence of damage. We suggest planning and management strategies that could decrease the risk of bark stripping to trees in silvopastoral systems. 650 $aAnimal welfare 650 $aLivestock 650 $aSilvopastoral systems 650 $aÁrvore 650 $aBovino 653 $aBovine 653 $aCroplivestock-forestry integration 653 $aILPF 653 $aIntegração lavoura pecuária floresta 653 $aSistema silvipastoril 653 $aSistemas silvipastoris 700 1 $aPORFIRIO-DA-SILVA, V. 773 $tAgroforestry Systems$gv. 93, p. 305-315, 2019.
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