Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  05/01/2016
Data da última atualização:  15/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HISANO, H.; DELLA FLORA, M. A. L.; PILECCO, J. L.; MENDONCA, S.
Afiliação:  HAMILTON HISANO, CNPMA; MARCO AURELIO LOPES DELLA FLORA, UFMG; JOSE LUIZ PILECCO, UEMS; SIMONE MENDONCA, CNPAE.
Título:  Apparent digestibility of nutrients, energy, and amino acid of nontoxic and detoxified physic nut cakes for Nile tilapia.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 8, p. 849-853, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this work was to evaluate the apparent digestibility coefficients of nutrients, energy, and amino acids of nontoxic and detoxified physic nut cakes treated with solvent plus posterior extrusion, for Nile tilapia. The apparent digestibility coefficients of crude protein and gross energy were higher for detoxified than for nontoxic physic nut cake. However, the apparent digestibility coefficient of ether extract of the nontoxic physic nut cake was higher than that of the detoxified one. The apparent digestibility coefficient of amino acids of both feed ingredients was superior to 80%, except for glycine, for the nontoxic psychic nut cake,and for threonine, for the detoxified one. Nontoxic and detoxified physic nut cakes show apparent digestibilitycoefficient values equivalent to those of the other evaluated oilseeds and potential for inclusion in Nile tilapia diets. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar os coeficientes de digestibilidade aparente de nutrientes, energia e aminoácidos de tortas de pinhão-manso atóxica e destoxificada tratadas com solvente e posterior extrusão, para tilápia-do-nilo. Os coeficientes de digestibilidade aparente da proteína bruta e da energia bruta forammaiores para a torta destoxificada do que para a atóxica. No entanto, o coeficiente de digestibilidade aparente do extrato etéreo da torta atóxica foi superior ao da destoxificada. O coeficiente de digestibilidade aparente dosaminoácidos dos dois alimentos foi maior... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alternative feedstuff; Pinhão-manso.
Thesagro:  Alimento alternativo; Biocombustível; Jatropha Curcas; Oreochromis niloticus; Pinhão de purga; Tilápia nilótica.
Thesaurus Nal:  biodiesel; Fish nutrition; Oilseed cakes; Plant byproducts.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139987/1/2015AP043.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA14759 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  26/02/2019
Data da última atualização:  19/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  NICODEMO, M. L. F.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.
Afiliação:  MARIA LUIZA FRANCESCHI NICODEMO, CPPSE; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF.
Título:  Bark stripping by cattle in silvopastoral systems.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Agroforestry Systems, v. 93, p. 305-315, 2019.
DOI:  10.1007/s10457-018-0185-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Silvopastoral systems, consisting of the combined management of pastures, woody perennials and animals, are increasingly adopted throughout the world, especially in the tropics. However, reports of problems to the trees caused by the animals grazing these areas are also increasing. Damages inflicted by cattle to adult trees may include branch breakage, trunk breakage, leaves browsing and bark stripping. Bark stripping may cause severe damage to the trees: it can decrease the value of the timber, and the injuries may lead to diseases or even death of the tree. Bark stripping is caused by multiple factors. It can be related to (i) dietary deficiency (food quantity or quality; fiber, protein, energy, mineral deficiencies); (ii) social learning?from dam or herdmates; (iii) learning and post-ingestive feedback; (iv) stress and boredom, although the presence of trees gives cattle the opportunity to broaden the repertoire of natural behaviors; (v) pharmaceutical compounds used to control/treat diseases. In this article we review reports of bark stripping caused by livestock, specially cattle and sheep, characterizing the conditions for the occurrence of damage. We suggest planning and management strategies that could decrease the risk of bark stripping to trees in silvopastoral systems.
Palavras-Chave:  Bovine; Croplivestock-forestry integration; ILPF; Integração lavoura pecuária floresta; Sistema silvipastoril; Sistemas silvipastoris.
Thesagro:  Árvore; Bovino.
Thesaurus NAL:  Animal welfare; Livestock; Silvopastoral systems.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56779 - 1UPCAP - DD
CPPSE24743 - 1UPCAP - DDPROCI-2019.00012NIC2019.00012
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional